Blowflies
Fra Holstebro-området-1967 (oplysninger fra Michael Christensen) Lillian, Jytte Engholm og Lizzy.
Cheetas
Dannet i 1964 i København (omtalt i Hit nr.15 1965, Top Pop nr.7 1965, Vi Unge nr. 11 1965 og Beat nr. 14 1965) Beat nr.14 1965: The Cheethas, Danmarks tredie-første pige-pigtråds-orkester, startede som trio. Nu har de fået en pige mere i gruppen. Der er samtidigt blevet skiftet et medlem ud. 1964: Kiri Henninge ( på trommer), Marianne Wrona ( på rytmeguitar og vocal, død 1979), Marianne Hall Frederiksen (senere Christensen) ( på singleguitar og vocal) 1965: Kiri Henninge (18 år og trommer), Marianne Wrona (17 år og rytmeguitar og vocal),Hanne Matsson (17 år og singleguitar), Anette Kjeldsen (17 år og basguitar) Spillede 10. september 1965 i KB-Hallen til en koncert med Kings, Peter Belli & Les Rivals. Opløstes i 1966.
Crazy Woman
Crazy Women blev dannet i Viby i 1967 med følgende besætning. Marianne Wrona, sang og singleguitar Judith Østergaard Andersen, sang og rytmeguitar Inge Lice "Nice" Glymov, basguitar Susanne Werge, trommer
Dawnpipers.
Dawnpipers blev dannet i Kgs.Lyngby i 1966 Sys Ammentorp, singleguitar Charlotte Bentsen, basguitar Inge Eriksen, Rytmaguitar Birgit Rasmussen, trommer
Les Filles
Les Filles blev dannet i Odense i 1964. Jette Andersen, trommer Lisbeth Nielsen, basguitar Margit Nelleman Andersen, singleguitar Kirsten Pedersen, rytmeguitar
Quins/Queens
Fra Holstebro (1965-70) 1965: Jette Selmer Noes (trommer), Ingelise Mogensen (rytmeguitar), Nette Mouritzen (vokal), Birthe Mogensen (basguitar) og Lucia Padersen (singleguitar). Oktober 1965 blev Lucia udskiftet med Margit Holmgård.
Queens
Queens 1965: Vivi Ryding (21 år/trommer), Lis Nørrevig (16 år/ bas guitar), Linda Hansen (17 år/ rytmeguitar) og Ulla Hansen (18 år/ singleguitar). 1966: Marianne Hall (18 år/ basguitar), Linda Hansen (17 år), Lise Nørvig (17 år/trommer), Ulla Hansen (19 år). Var med i DM i Hithouse i 1965 hvor de blev nr.2 eller 3. efter The Donkeys.
Rag Dolls
Fra Odense, dannet i 1966. Lillian Hansen (18 år/singleguitar), Jonna Madsen (17 år/ rytmeguitar), Lone Langhoff (19 år/basguitar) og Yrsa Holst (19 år/trommer). Lillian Hansen blev i 1967 afløst af Margit Nellemann (ex-Les Filles)
Sweethearts
Fra Randers omkring 1964. Anette Hvass, Henny Buch og Eva Velling.
Parrots.
Parrots spillede ra 1964-1968.
Gruppen bestod fra starten a følgende:
Lise Brændstrup, rytmeguitar Lilly Pedersen, Bas guitar Winnie Brandt, singleguitar Annie Brandt, trommer
I årene 1966-68 var der flere udskitninger i gruppen:
1966: Hanne Drammelsbæk kommer med i stedet for Lilly Pedersen.
1966: Jette Askøe kommer med i stedet for Hanne Drammelsbæk.
1968: Kirsten Glahn (orgel) kommer med i stedet for Jette Askøe
Gruppen opnåede aldrig at indspille en plade.
The Parrots
Jyllands Posten:
The Parrots- Jyllands eneste pige-pigtrådgruppe.
Den 12. september 2013 af Lisbeth skjernskov.
Aarhusiansk kvinderock - så handler det som regel om 1970´erne. Men allerede i 1960´erne var aarhus fremme i skoene med intet mindre end Jyllands første pige-pigtrådsgruppe. I min research om aarhusrockens historie er jeg stødt på historien om the Parrots.
De optræder selv!
Det var en stor sensation og noglt, man vist aldrig havde hørt før: En pige-pigtrådsgruppe! Pressen beskrev fænomenet i 1964 med både forundring og fascination:
" Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men de fire Aarhus-teenagere Winnie og Annie Brandt samt Lise Brændstrup og Lilly Pedersen - ved første øjekast en tro kopi af deres jævnaldrende- er temmelig usædvanlige.
for det første: De nøjes ikke - som det store flertal- med blot at se på, lytte og skrige højt til, når der er pigtråd på scenen. de optræder selv.
Og for det andet: De ynder at optræde i hvide slacks og sorte seraters."
Pigerne fra aarhus blev fra begyndelsen bevidst lanceret som Jyllands eneste pige-pigtrådsgruppe.
Fra Papegøjer til Parrots
De fire piger var i alderen 13-15 år og kendte hinanden fra en spejdergruppe i KFUK ved navn Papegøjerne. De dannede i 1964 et poporkester, og det naturlige navn var selvfølgelig The Parrots.
The Parrots optrådte første gang sammen i april 1964 ved en musikfestival i KFUK-lokalerne i christiansgade.
The Parrots bestod af Lilly Pedersen på bas. Lise Brændstrup på rythmeguitar, Winnie Brandt på leadguitar og annie Brandt på trommer. Lilly blev dog udskiftet med Hanne Drammelsbæk.
Succes på scenen
I 1965 debuterede de officelt som band i sussi-Poppen i Virring, og siden blev det til optrædener i bl.a. Tivoli Friheden og på Boom/Box 72 i Frederiksgade i Aarhus. I perioden 1965-67 havde The Parrots arrangementer omtrent hver weekend landet over. De spillede ikke egne numre, men lavede typisk covernumre af top-20 hits.
Ofte optrådte de som opvarmning for andre af tidens ind- og udenlandske navne, som for eksempel Tages, Them, Cream, Pretty Things, Red Squares, Peter Belli og rivalerne, Defenders, rocking Ghosts og hitmakers. en enkelt gang spillede gruppen ved sommerholdningen i Botanisk Have i Aarhus for 10.000 tilskuere. i 1966 blev The Parrots endda portrætteret i Danmarks Radio.
18. marts 1968 blev the Parrots´bil påkørt på vej hjem fra et arrangement, og det medførte lange hospitalsindlæggelser. Gruppen genoptog for en kort periode musikken igen, nu med Kirsten Glahn på orgel. Men i sommeren 1968 spillede The Parrots deres sidste koncert og gruppen blev endeligt opløst, da Winnie blev gravid.
Tidlig kvinderock
Det er altid sjovt at få de gæsnse opfattelser af historien nuanceret, ikke mindst inden for rock- og pophistorien. Når det handler om aarhusiansk kvinderock, fremhæves shit & Chanel ofte som de første. Men allerede i midten af 1960´erne kunne fire selvsikre piger faktisk skabe sig en popkarriere.
The Parrots var dermed et lille forvarsel om den kvinderock, der især fra midten af 1970´erne kom til at sætte sit præg på musiklivet i både Aarhus og resten af landet.
Historien er nu dokumenteret i Den Gamle By som en del af arbejdet med Aarhusrockens historie.
Kilder
Beretning samt indscannede udklip og fotos fra Lilly Rangstrup(tidl. Petersen) fra The Parrots.
Links
Læs mere om Den Gamle Bys indsamling af genstande og historier om den rytmiske musik i Aarhus.
Læs også mit tidligere blogindlæg om aarhusiansk kvinderock i 1970´erne:
Sonjas søstre vil stadig have Marselisborg!
Følg projektet Aarhus-rockens historie på Facebook.
Girls Group
Dannet i København i starten af 1966(omtalt i Børge nr.2 1966 og Top Pop nr.7 1966).
Marianne Wrona (18 år/lead-g), Hanne Mattson (18 år/rhythm-g), Marianne Hall (19 år/el-b), Pia Wrona (13 år/dm).
Søstrene Wrona har spillet sammen i flere år, og optrådt ved flere amatørkonkurrencer, og desuden indspillet børneplader.
Deres sceneoptræden er frisk, men dæmpet, og de lægger meget an på sange, der svinger.
Gruppen spillede en del i svenske folkeparker i sommeren 1966.
I 1967 forlod søstrene Wrona gruppen og blev afløst af Sys Ammentorp (el-g/vo) og Charlotte Bentsen (el-g) (begge tidligere i Dawnpipers).
Havde engagementer på steder som KB-Hallen, Forum, Bella centret, Hit House, Giraffen og Boom Center i Århus indtil de opløstes i 1968.
Tak til Pia Wrona for billed og oplysningerne.
|